Címlap Sajtótükör
PDF Nyomtatás

Tőkeemelés után a Bankár lett a Phylaxia legfőbb részvényese

 

A Bankár csoport egymilliárd forintos zártkörű tőkeemeléssel szerzett tulajdont a tőzsde "A" kategóriájában jegyzett Phylaxia holdingban. A június 16-án elhatározott alaptőke-emelés során kibocsátott új részvények augusztus 24-i keletkeztetése alapján határozták meg most a Bankár részesedésének mértékét.

A Bankár által lejegyzett 5 millió darab, 200 forint névértékű új részvénnyel a Phylaxia alaptőkéje 7,4 milliárd forintra emelkedett.

A tőkeemeléssel a Bankár lett a Phylaxia legnagyobb részvényese. A társaság többi részvényese nem élt elővásárlási jogával a tőkeemelés során. A korábbi adatok szerint 5 százaléknál nagyobb mértékű részesedése egyetlen tulajdonosnak, az East West Technology LLP-nek volt.

A Phylaxia a tőkeemelésből finanszírozza az N-GENE Research Laboratories gyógyszeripari-biotechnológiai vállalkozás akvizícióját.

A pénzügyi befektetők és magyar kutatók által létrehozott cég saját tulajdonú világszabadalma alapján a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használható gyógyszer kifejlesztésén dolgozik. Az originális, BGP-15 nevű molekula humán II. fázisú klinikai kipróbálása már sikeresnek bizonyult.

A kutatások folytatására egymilliárd forintos vissza nem térítendő, állami támogatást kapott a Mecsek Pharma Kutató Fejlesztő és Szolgáltató Kft., amelyet az N-Gene Research Laboratories Inc., az N-Gene Kutatási és Fejlesztési Kft., valamint a Pécsi Tudományegyetem hozott létre.

 

 

 

 

                         Verhetetlen Phylaxia

 

A Phylaxia 1912. Holding Nyrt. az idei év első felében 105,1 millió forint adózott eredményt ért el, míg egy évvel korábban 24,53 millió forint volt - tette közzé a társaság a konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli szabvány alapján készült gyorsjelentésében. A jelentés szerint a holdingcsoport a gazdasági átlaghoz képest kedvezőbb eredményeket produkált, és leányvállalatai egyetlen ágazatban sem szenvedtek el a magyar iparéhoz hasonló visszaesést, sőt, piaci pozíciójukat megtartva egyes területeken növekedést tudtak produkálni.

A holding összes működési bevétele 1,62 milliárd forint volt az idén az első félévben, egy évvel korábban még 775,9 millió forintot tett ki. A jelentésben megjegyzik, hogy a szűken értelmezett gazdasági tevékenység mellett számos olyan esemény történt, amely a vállalatcsoport jövőbeni fejlődését kedvezően befolyásolja. A holdingközpont jegyzett tőkéjét a Bankár Holding Zrt. 1 milliárd forintos készpénzes tőkeemelését követően, július 22-én 7.403.359.800 forintra emelte. A holding résztulajdonosa lett az N-Gene Research Laboratories Inc., New Yorkban bejegyzett cégnek. Az N-Gene pénzügyi befektetők és magyar kutatók által létrehozott gyógyszeripari-biotechnológiaicég.

A korábbi testületi határozatoknak megfelelően az első félévben megtörtént a KEG Nyrt. részvényeinek tőzsdei bevezetése. A holdingközpont a vizsgált időszakban előbb 97 százalékra, majd 100 százalékra növelte tulajdoni arányát a Műsor-Hang Kft.-ben. A Phylaxia részvényei a BÉT "A" kategóriájában forognak, az elmúlt egy évben a legalacsonyabb ár 6 forint, a legmagasabb 147 forint volt, a papír pénteken 131 forinton zárt.