Címlap Társaságunk
Nyomtatás E-mail

A PHYLAXIA 1912. Holding Nyrt. története

Közvetlenül a párizsi Pasteur Intézet létrejötte után, Európában másodikként, dr. Köves János és dr. Hutyra Ferenc 1912-ben megalapították a Phylaxia Szérumtermelő Rt-t, ahol nagy sikerrel gyártani kezdték dr. Hutyra Ferenc professzor által a világon elsőként kidolgozott sertéspestis elleni szérumot.

Dr. Köves János vezetésével folyó kutató-fejlesztő munka eredményeként az állatbetegségek széles skálája (veszettség, szopornyica, himlő, baromfipestis) ellen kifejlesztett szérumokat gyártott és forgalmazott.

1924-ben megkezdődött a humánoltóanyag-termelés diftéria-anatoxin, TBC, himlő elleni készítmények gyártása.

1932-ben a Phylaxia Szérumművek Rt. felvásárolta a Hungária Szérumművek Rt-t, és magába olvasztotta az Állami Oltóanyag Termelő Intézetet. Az 1930-as évek közepére a Phylaxia termékek a világ számos pontjára jutottak el, nemzetközi hírnevet szerezve a vállalatnak.

1948-ban az államosítás során összevonták az összes magyarországi oltóanyag-termelő intézetet Phylaxia Oltóanyag Termelő Intézet néven.

1952-ben a humán oltóanyag-termelési ágazatot leválasztották a Phylaxiáról.
 
1960. és1980. között a nagyüzemi állattenyésztés fejlődése fokozatosan igényelte a veteriner készítményeket, ezért a társaság termékei iránt folyamatosan nőtt a kereslet.

A Phylaxia a hazai piac mellett főként a KGST országokat látta el oltóanyagokkal, ám a nyugat-európai exportja is jelentős maradt. A vállalat számos szakembere dolgozott a WHO-FAO programokon Marokkóban, Mongóliában, Egyiptomban, Libanonban, Szíriában, és Kubában.
 
1981-ben egy állami rendelkezést követően a takarmánytáp- és premix üzletág átkerült a Bábolnai Mezőgazdasági Kombináthoz és a Hajdúsági Agráripari Egyesüléshez.

1987-ben Világbanktól kapott hitelből felépült Európa egyik legkorszerűbb fermentációs üzeme. A beruházás miatti eladósodás következtében a menedzsmentnek egyre súlyosbodó pénzügyi gondokat kellett megoldani.
 
1991-ben a vállalat privatizációja során az oltóanyag termelés a Phylaxia Sanofi Rt.-hez került, melyet a Sanofi Sante Nutrition Animale (SSNA), a Chinoin Rt. és Phylaxia alapított.
 
A fermentációs üzem fejlesztési-adóssága viszont teljes mértékig a Phylaxiánál maradt. A pénzügyileg válságos helyzetbe került Phylaxiának értékesítenie kellett a fermentációs üzemet, és a Phylaxia Sanofi vegyes vállalatban birtokolt értékes üzletrészét is.
 
1994-ben a tulajdonosi jogokat gyakorló Állami Vagyonügynökség az állami vállalatot részvénytársasággá alakította át.
 
A céget privatizáló Bankár Kft. a társaság pénzügyi reorganizációját követően, a társaságot egyik hazai versenytársa, a Bábolna Pharma Rt. vette meg.
 
Bábolnán a nagyüzemi intenzív állattenyésztési rendszer meghonosítását követően kezdődött meg az állatgyógyszerek előállítása. A Chinoin és a Richter Gedeon gyógyszergyárakkal együttműködve takarmányozásban és az állategészségügyben használatos készítmények gyártásába kezdtek.
 
1991-ben alakult a Bábolna Pharma Kft., melynek célja az állatgyógyszer-gyártás nemzetközileg is versenyképes műszaki feltételeinek megteremtése volt. Az új üzem év végén már termelt, és 1992-ben a Bábolna Rt. Tamásiban lévő premix üzemét megvásárolva tovább bővült.A Bábolna Pharma Kft. 1995-ben részvénytársasággá alakult, és decemberben megvásárolta a Phylaxia Rt. 75,2 % –át.
 
1996 tavaszán a Bábolna Pharma Rt. menedzsmentje vette át a Phylaxia Rt. irányítását.
 
1996 decemberében a Bábolna Pharma Rt. megvásárolta az ÁPV Rt-től a Phylaxia Rt. még állami kézben lévő részvénycsomagját is, így a nagy múltú cég kizárólagos tulajdonosává vált.

A hatékonyabb működés érdekében a tulajdonosok 1996. december 23-án döntöttek a két vállalat egyesítéséről, melynek során a Bábolna Pharma Rt. teljes vagyonával beolvadt a Phylaxia Rt-be.
 
1997. január 1-jén a két társaság egyesülésével létrejött a Bábolna Phylaxia Rt., melynek részvényesei áprilisban alaptőke-emelést hajtottak végre, és egyidejűleg a társaság nevét Phylaxia Pharma Rt.-re változtatták, amely az 1912-ben alapított, nemzetközi hírű Phylaxia Szérumtermelő Rt. egyedüli jogutódja lett.1998. április 22-én a Phylaxia Pharma Rt. részvényeit bevezették a Budapesti Értéktőzsdére, a forgalmazott részvények „B” kategóriájában.
 
Néhány hónappal később a társaság megvásárolta a Sanopharma Rt. többségi részvénycsomagját, és megkezdte Békéscsabán egy folyékony vitamin- és gyógyszerüzem kialakítását. A jelenlegi menedzsment intézkedései
 
1999. és 2002. között az árbevételek a drasztikusan csökkenése miatt megrendült a társaság pénzügyi helyzete.
 
A pénzügyi stabilizálás érdekében radikális reorganizációs programot kellett végrehajtani. A budapesti gyártókapacitások egy része vidékre költözött, néhány saját gyártású termék megszűnt, vagy bérgyártásba került. Termelőeszközök, ingatlanok és üzletrészek értékesítésével, a létszám és a működési költségek radikális csökkentésével, sikerült a hiteltörlesztés terheit mérsékelni, és stabilizálni a társaság gazdálkodásátA Phylaxia Pharma Nyrt. központi telephelye, kereskedelmi és pénzügyi központja 2003. óta Budapesten van.
 
A Társaság saját minőségellenőrző labort működtet a budapesti Növény-, Talaj- és Agrár-környezetvédelmi Igazgatóságtól bérelt laboratóriumi helyiségben.
 
A társaság két, saját tulajdonú gyártó üzeme Bábolnán és Tamásiban található.
 
A nagykereskedelmi raktárbázis 2006 végén ugyancsak Bábolnán került elhelyezésre.
 
A bérmunkahelyek kiváltásával a társaság tevékenységének széttagoltsága csökkent. A korábban bérmunkában gyártott termékek köre jelentősen szűkült.
 
A Phylaxia Pharma Nyrt. saját termékein kívül importkészítményeket is forgalmaz, de a Társaság saját készítményei a lengyel, ukrán, román, és moldáv, piacra is eljutnak.

A Phylaxia Pharma Nyrt. részvényeit 2008. októberében B kategóriából A kategóriába sorolták át.
 
Majd a társaság a ismét nevet váltott, ettől kezdve a Phylaxia 1912. Holding Nyrt. néven szerepel a tőzsdén.

A vállalat korábban elhatározott átalakításának folytatása érdekében megkezdte a holdingszerkezet kiépítését. Ez több szakaszban valósult meg.
 
Jelenleg a PHYLAXIA 1912. Holding Nyrt-nek több leányvállalata van, melyek a társaság tevékenységi körét bővítik az energia-, média-, agrár- és autóipari szektorban is.
 
A Társaság 2007-től 74%-ban az autóipari szektorban működő Palota Gumi Kft-nek, majd 49%-ban a takarmánygyártással foglalkozó Visonka Kft-nek is tulajdonosa lett.
 
A PHYLAXIA 1912. Holding Nyrt. 2008-tól tulajdonosa az energiaszektorban szereplő KEG Nyrt-nek. Tulajdoni részesedése májusban78,62%. Továbbá a Társaság 2008. októberétől 50%-os részesedéssel bír a gyógyszergyártással foglalkozó Phylaxia Pharma Zrt-ben.
 
A Társaság részesedése a Gazdasági Rádiót üzemeltető MŰSOR-HANG Kft-ben 2009-ben 100%-ra nőtt.

A Phylaxia 1912. Holding Nyrt. jegyzett tőkéje a Bankár Holding Zrt. 1 Mrd Ft-os készpénzes tőkeemelését követően, 2009. július 22. napján 7.403.359.800 Ft-ra emelkedett.

A Holding résztulajdonosa lett az N-Gene Research Laboratories Inc., New York (USA)-ban bejegyzett cégnek. Az N-Gene pénzügyi befektetők és magyar kutatók által létrehozott gyógyszeripari-biotechnológiai cég, amelynek fő célja – magyar kutatók világszabadalma alapján - egy originális, a diabétesz bizonyos típusánál alkalmazható, nemzetközileg is jelentős gyógyszer kifejlesztése.